ArtykułyEncyklopedia

Acanthurus coeruleus

Encyklopedia akwarystyczna

Acanthurus coeruleus. Opublikowano drukiem w Magazynie Akwarium nr 7/2011 (108).

Pochodzenie: zamieszkuje zachodnią część Oceanu Atlantyckiego od Nowego Jorku poprzez Bermudy i Zatokę Meksykańską aż po Brazylię oraz środkową część Atlantyku w pobliżu Wyspy Wniebowstąpienia. Gatunek związany z rafami koralowymi – występuje zazwyczaj na głębokości od 2 do 40 m. Zasiedla obrzeża raf w pobliżu piaszczystych łach lub dna porośniętego trawami morskimi. Zwykle obserwowany jest w małych grupach.

Wielkość: maksymalnie do 39 cm długości, ale większość okazów nie przekracza 25 cm.

Zbiornik: ustabilizowany zbiornik rafowy o pojemności min. 500 l z dużą ilością dojrzałej, żywej skały.

Charakterystyka: ryba łagodna i – jak na dużego pokolca – stosunkowo mało agresywna (jeden z najspokojniejszych pokolców). Należy pielęgnować pojedynczy okaz w towarzystwie  innych ryb o podobnych wymaganiach. Jako typowy „glonojad” może podskubywać makroglony oraz – sporadycznie – koralowce.

Opis: ciało bocznie spłaszczone, stosunkowo wysokie. Młode okazy jasnożółte z pięknymi, niebieskimi oczami i słabo widocznymi niebieskawymi paskami na ciele. Dorosłe okazy niemal zupełnie niebieskie z żółtawą płetwą ogonową.

Pokarm: w naturalnym środowisku ryba ta odżywia się głównie glonami. Co ciekawe, w przypadku populacji zamieszkującej okolice Archipelagu Noronha (południowo-zachodni Atlantyk) stwierdzono, że młode okazy zaliczają się do „czyścicieli” – żywią się głównie pasożytami zewnętrznymi zbieranymi ze skóry innych ryb oraz żółwi morskich (oraz złuszczającą się skórą tych ostatnich). W akwarium należy zapewnić jej dietę składającą się w znacznym stopniu ze składników roślinnych: chętnie zjada pokarmy ze spiruliną, parzoną cukinię, blanszowane brokuły, glony nori. Uzupełnieniem wegetariańskiego jadłospisu powinny być mrożone pokarmy pochodzenia zwierzęcego: plankton i drobny kryl. Poza tym w akwarium ryba ta doskonale czyści skałę i urządzenia techniczne z porastających je glonów w tym również glonów wapiennych.

Rozmnażanie: nie rozmnaża się w niewoli. (js)

     Zamawiam prenumeratę           Zamawiam ten numer     
Tagi
Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również

Close
Back to top button
Close