ArtykułyEncyklopedia

Cynops orientalis

Encyklopedia terrarystyczna

Traszka chińska (Cynops orientalis)

Pochodzenie: zamieszkuje wody stojące środkowych i południowo-wschodnich Chin.

Wielkość: dorasta do 6-9 (10) cm długości.

Akwarium: dla samca i dwóch samic wystarczy zbiornik o długości 60 cm i pojemności ok. 60 l, dla grupy 6-8 płazów potrzebne jest akwarium ok. 100-120 litrowe. Bez względu na wielkość musi być szczelnie przykryte! Wyposażenie techniczne powinien stanowić bardzo wydajny, ale delikatnie pracujący filtr (najlepiej kubełkowy lub kanistrowy) oraz jasne oświetlenie. Nie należy instalować napowietrzacza (również u wylotu filtra), bowiem płazy mogą połykać bąbelki powietrza, co skutkuje problemami zdrowotnymi. Na dnie akwarium należy umieścić warstwę stosunkowo grubego żwiru (zbyt drobny może być połykany) oraz wystające z wody dekoracje w postaci korzeni i kawałków drewna. Zbiornik częściowo obsadza się wytrzymałymi roślinami, takimi jak nurzańce czy kryptokoryny. Wskazana jest również obecność roślin pływających. Akwarium nie należy wypełniać do końca, bowiem traszki muszą mieć zapewnioną możliwość wyjścia nad powierzchnię wody. Oprócz wspomnianych wystających korzeni i drewna można umieścić na niej pływające platformy z podkładek korkowych lub cienkich, styropianowych płytek. W dużych akwariach można również usypać z boku niewielką część lądową. Płazy te doskonale czują się też w akwaterrariach oraz wiwariach, ale koniecznie z rozległą częścią wodną. Woda: temperatura 18-21ºC (okresowo chłodniej – patrz „Rozmnażanie”) o odczynie zbliżonym do obojętnego. Twardość – bez większego znaczenia. Konieczne obfite i regularne podmiany wody.

Charakterystyka: gatunek stosunkowo łagodny, najlepiej pielęgnować harem złożony z samca i dwóch samic lub większą grupę osobników. Sporadycznie zdarzają się przypadki wzajemnego pogryzienia (zwłaszcza między samcami). Teoretycznie możliwa jest hodowla tych płazów razem z drobnymi rybkami, takimi jak danio czy kardynałki.

Opis: wyglądem przypomina krajowe gatunki traszek. Ciało jest dość krępe z płaskim grzbietem, niedużą głową i bocznie spłaszczonym ogonem. Ten ostatni jest zakończony tępo lub łagodnie zaokrąglony. Grzbiet i boki ciała szarobrunatne, brzuch pomarańczowy z widocznymi na tym tle nieregularnymi, niedużymi, ciemnymi plamami. Samce są na ogół nieco mniejsze i szczuplejsze od samic oraz mają nieco krótsze ogony, u nasady których widoczna jest od spodu grubsza i wyraźniejsza niż u samic kloaka (szczególnie bezpośrednio przed rozrodem).

Rozmnażanie: w domowej hodowli bywa problematyczne. Kluczem do sukcesu wydaje się być przetrzymanie zwierząt w okresie zimowym przez 2-3 miesiące w temperaturze 5-10ºC oraz obfite karmienie urozmaiconym, żywym pokarmem. Czynnikiem stymulującym do godów jest stopniowe podniesienie temperatury wody do 20-23ºC oraz wydłużenie czasu oświetlania akwarium do 12 godzin na dobę. W trakcie aktu płciowego samiec pływa za samicą i w kluczowym momencie składa bezpośrednio na podłoże pakiety nasienia (spermatofory). Samica podejmuje je kloaką i umieszcza w specjalnej kieszonce nasiennej, gdzie są przechowywane. Zwykle po kilku tygodniach samica składa jaja zapładniane zgromadzoną w kieszonce spermą. Ważne jest, aby w zbiorniku znajdowały się liczne rośliny (np. nurzańce, moczarki, mech jawajski), na liściach których pojedynczo umieszczane są jaja. Po zakończeniu składania jaj dorosłe traszki należy ostrożnie odłowić. Młode wylęgają się po ok. 3 tygodniach i początkowo należy podawać im świeżo wyklute larwy solowca, przechodząc stopniowo na grubszy pokarm (oczliki, rozwielitki, drobne larwy owadów). Młode rosną stosunkowo szybko i po 3-5 miesiącach przeobrażają się w miniatury dorosłych osobników o długości ok. 3 cm. Przejściowo stają się wtedy zwierzętami niemal całkowicie lądowymi i należy przenieść je do akwaterrarium z dużą częścią wynurzoną. Z biegiem czasu dorastające płazy stopniowo powracają do wody i można wtedy umieścić je w zbiorniku docelowym.

Pokarm: zwierzę mięsożerne. W akwarium najchętniej zjada żywe pokarmy, takie jak larwy ochotki, wodzienia i komara, rureczniki, dżdżownice, małe larwy mącznika, a także skrobane lub drobno siekane chude mięso (np. serce wołowe) i filety z ryb słodkowodnych. Z upodobaniem zjada też narybek, np. ryb żyworodnych. Zalecane jest podawanie żywych wioślarek, a zwłaszcza rozwielitek, które korzystnie wpływają na wybarwianie się płazów. Pokarmy mrożone (ochotka, wodzień, rureczniki, plankton) przyjmowane są na ogół mniej chętnie i należy uprzednio przyzwyczaić do nich zwierzęta. Niektóre osobniki akceptują również sztuczne pokarmy mięsne w pałeczkach lub granulkach. (ln)

Typhlonectes natans

Pochodzenie: zamieszkuje dobrze natlenione wody dorzeczy Rio Cauca i Rio Magdalena w zachodniej Kolumbii i północno-wschodniej Wenezueli.

Wielkość: w naturze samice do 60 cm długości, samce do 35 cm (w akwariach pozostają przeważnie nieco mniejsze).

Akwarium: dla grupy płazów należy przeznaczyć szczelnie przykryty (gatunek ten może próbować ucieczek!) zbiornik o pojemności ok. 200 l. Powinien być słabo oświetlony oraz wyposażony w wydajnie pracujący filtr powodujący lekki ruch wody oraz napowietrzacz, najlepiej w postaci dużej kurtyny powietrznej. Na dnie warstwa dobrze przepłukanego piasku (zwierzęta te uwielbiają się w nim zakopywać) oraz otoczaki i korzenie, wśród których nie powinno zabraknąć przestronnych kryjówek. Wskazana obecność roślin cienioznośnych, takich jak anubiasy, mikrozorium czy niektóre kryptokoryny. Woda: temperatura ok. 26ºC, najlepiej dość miękka (do 12ºdGH) i lekko kwaśna (pH 6,5). Konieczne jest jej doskonałe natlenienie (w przypadku braku dostatecznej ilości rozpuszczonego w wodzie tlenu płazy mogą wykazywać tendencję do „wyłażenia” z akwarium) oraz regularne podmiany.

Charakterystyka: zwierzę bardzo łagodne, niekonfliktowe w grupie osobników swego gatunku (narażone na zjedzenie mogą być niekiedy jedynie świeżo urodzone młode). Teoretycznie możliwa jest jego hodowla z małymi rybami, bowiem raczej rzadko udaje mu się skutecznie na nie zapolować (należy jednak liczyć się z możliwością niewielkich strat, zwłaszcza w przypadku gatunków zamieszkujących okolice dna).

Opis: wodnypłaz beznogi, z wyglądu przypomina olbrzymiego „robaka”. Odznacza się cylindrycznym, obłym kształtem ze słabo wyodrębnioną głową. Ubarwienie stalowoszare do niemal czarnego. Jest niemal ślepy (oczy są bardzo małe i przypuszczalnie odbierają głównie bodźce świetlne), pokarm znajduje za pomocą doskonałego węchu i smaku. Dymorfizm płciowy, poza różnicą w rozmiarach objawia się posiadaniem przez samce szerszej jasnej obwódki dookoła kloaki.

Rozmnażanie: regularnie mnoży się w akwariach. Jest gatunkiem żyworodnym o zapłodnieniu wewnętrznym (samiec posiada specjalny wysuwany narząd kopulacyjny zwany phallodeum). Planując rozród, najlepiej umieścić w przestronnym zbiorniku grupę składającą się z 6-10 zwierząt. Płazy należy obficie karmić urozmaiconym pokarmem mięsnym oraz dbać o obfite natlenianie i regularne podmiany wody. Po kopulacji samica rodzi od 3 do kilkunastu stosunkowo dużych (11-15 cm długości) młodych. Bezpośrednio po urodzeniu są one różowawe i posiadają ogromne, białe zewnętrzne skrzela, które wkrótce tracą. Ze względów bezpieczeństwa lepiej przenieść je do oddzielnego zbiornika. Ich wykarmienie nie przedstawia większych trudności – zjadają taki sam pokarm jak osobniki dorosłe, jednak powinien być nieco bardziej rozdrobniony i przystosowany wielkością do ich niedużych otworów gębowych.

Pokarm: typowy gatunek mięsożerny. W akwarium zjada praktycznie każdy opadający na dno pokarm pochodzenia zwierzęcego. Można podawać mu żywe larwy owadów, rureczniki i dżdżownice, wszelkie akwarystyczne mięsne mrożonki (zwłaszcza ochotkę, rureczniki, kryl, krewetki, grubszy plankton, stynkę), skrobane lub drobno krojone chude mięso (serce wołowe, podroby drobiowe, pierś z kurczaka lub indyka), rozdrobnione filety z mięsa ryb słodkowodnych, a nawet dobrej jakości sztuczne pokarmy mięsne w granulkach i tabletkach (po przyzwyczajeniu). Osobniki dorosłe należy karmić nie częściej niż 2-3 razy w tygodniu, najlepiej wieczorem. (ln)

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również
Close
Back to top button