ArtykułyEncyklopedia

Trigonostigma hengeli

Encyklopedia akwarystyczna

Trigonostigma hengeli

Razbora Hengela

Pochodzenie: wysypy Archipelagu Sundajskiego, np. Jawa, Borneo.

Wielkość: 3 cm.

Akwarium: minimum 60 cm szerokości gęsto obsadzone roślinami, częściowo zacienione, pH 5,5-6,5, twardość wody 1-10⁰dH, temperatura 23–28 ⁰C, z uwagi na możliwość wyskoczenia ryb z wody powinno być przykryte. Filtr należy ustawić tak, by nie powodował zbyt silnego ruchu wody.

Charakterystyka: pierwotnie ryba zaliczana do rodzaju Rasbora, jednak w roku 1999 na skutek badań systematycznych zaliczono ją wraz z czterema innymi gatunkami do nowo wyodrębnionego rodzaju Trigonostigma. Ryba stadna tworząca ławice, dlatego też należy ją trzymać w grupie liczącej minimum 6 sztuk. Nadaje się do akwarium towarzyskiego, nie jest agresywna. W warunkach naturalnych zamieszkuje wolno płynące strumienie o wodzie kwaśnej i miękkiej, bogatej w garbniki, zabarwionej przez opadające liście oraz gałęzie na ciemny kolor.

Opis: ciało bocznie spłaszczone, oliwkowo – srebrne, o znacznym stopniu przeźroczystości. Na boku znajduje się czarno – granatowa plama od przodu i z góry obramowana na pomarańczowo. Zwęża się ona stopniowo w kierunku nasady ogona. Przy pokrywie skrzelowej występuje niekiedy nieznaczna pionowa ciemna pręga.

Rozmnażanie: do przeprowadzenia rozmnażania zaleca się wodę miękką (1-5⁰dH), o pH 5,0-6,0 oraz   temperaturze odpowiadającej górnym granicom tolerancji gatunku. Konieczna jest obecność roślin o szerokich liściach (zwłaszcza z rodzaju Cryptocoryne), na których spodniej stronie ryby składają ikrę. Po jej zapłodnieniu rodziców należy odłowić. Okres inkubacji zależny jest od temperatury wody, trwa do 48 godzin. Narybek należy karmić drobnym planktonem i larwami solowca.

Pokarm: płatki, granulaty, mrożonki, pokarm żywy dostosowany do niewielkiego rozmiaru otworu gębowego ryb.

Opublikowano drukiem w Magazynie Akwarium nr 4/2014 (138).

Chcę zamówić prenumeratę
Chcę zamówić ten numer

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button