ArtykułyEncyklopedia

Sphaeramia nematoptera

Encyklopedia akwarystyczna

Sphaeramia nematoptera. Opublikowano drukiem w Magazynie Akwarium nr 7/2011 (108).

Pochodzenie: zamieszkuje zachodnią część Oceanu Spokojnego od Jawy na zachodzie po Fidżi na wschodzie i od Ryuku na północy po Wielką Rafę Koralową na południu. Ostatnio stwierdzono jego obecność także w pobliżu Tonga. Gatunek związany z rafami koralowymi. Zwykle występuje w grupach w pobliżu skupisk koralowców twardych z gatunków Porites nigrescens i Porites cylindrica. Nocą podpływa w pobliże powierzchni wody w poszukiwaniu pokarmu.

Wielkość: do 8,5 cm długości.

Zbiornik: zbiornik dla pary tych ryb powinien mieć min. 80 l pojemności i obfitować w kryjówki.

Charakterystyka: należy do łagodnych i niekłopotliwych mieszkańców akwarium. Sporadycznie może zjadać niektóre małe krewetki. W mniejszych akwariach najlepiej pielęgnować ją w dobranych parach, zaś w większych – w niedużych grupach, gdzie szybko wytworzy się wyraźna hierarchia. W zachowaniu jest bardzo podobna do swego częściej hodowanego krewniaka Pterapogon kauderni. Nie należy łączyć jej z dużymi i agresywnymi rybami. Doskonały gatunek dla początkujących miłośników akwarystyki morskiej.

Opis: odznacza się bocznie spłaszczonym ciałem z podwójnymi płetwami grzbietowymi i odbytowymi, z których pierwsze (licząc od strony głowy) są żółte, drugie zaś białawe. Biaława jest również niewielka płetwa ogonowa osadzona na długim trzonie. Ciało ryby jest różowawe z szerokim pionowym ciemnym pasem przebiegającym przez jego środek. Tylna część ciała jest nakrapiana dużymi, rudawymi „grochami” (stąd nazwa potoczna ryby – apogon „piżamka”). Zwracają uwagę ogromne, czerwone oczy stanowiące przystosowanie do żerowania w ciemnościach.

Pokarm: gatunek niekłopotliwy w wyżywieniu – zadowala się mrożonym planktonem, a nawet suchymi płatkami lub granulkami.

Rozmnażanie: w korzystnych warunkach rozmnaża się w akwarium. (js)

     Zamawiam prenumeratę           Zamawiam ten numer     
Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button