ArtykułyEncyklopedia

Leporinus fasciatus

Encyklopedia akwarystyczna

Leporinus fasciatus

Pochodzenie: Ameryka Południowa, dorzecze Amazonki. Zamieszkuje odcinki rzek o kamienistym dnie i silnym prądzie wody.

Wielkość: do 30 cm długości.

Akwarium: min. 400 l pojemności i 150 cm długości, szczelnie przykryte (ryby są bardzo ruchliwe i wyskakują ze zbiornika!). Dno pokryte żwirem i otoczakami. Dekoracje z korzeni i kawałów drewna. Sadzenie roślin raczej mija się z celem, bowiem ryba będzie je zjadać. Można próbować sadzić paprocie (bolbitis, mikrozorium) i mchy, które, ze względu na mierne walory smakowe, na ogół są niechętnie zjadane. W zbiorniku należy zainstalować bardzo wydajny system filtracyjny powodujący wyraźny ruch wody naśladujący środowisko wartko płynącej rzeki. Konieczna będzie również grzałka. Zalecane parametry wody: temp. 22-26ºC, twardość ogólna do 18ºdGH, pH 6,0-7,5, konieczne regularne obfite podmiany.

Charakterystyka: łagodna i towarzyska ryba stadna. Należy pielęgnować grupę osobników. W tym samym akwarium można pielęgnować inne średnie i duże ryby o podobnych wymaganiach. Należy jedynie unikać łączenia wyrośniętych osobników z małymi rybkami (poniżej 5 cm długości), które mogłyby zostać potraktowane jako uzupełnienie diety.

Opis: ciało wrzecionowate, lekko bocznie spłaszczone pokryte naprzemiennie ułożonymi dość szerokimi cytrynowożółtymi i czarnymi pionowymi pręgami. Płetwy niemal przezroczyste. Dymorfizm płciowy nie występuje.

Rozmnażanie: w naturze przystępuje do tarła od grudnia do maja. Przypuszczalnie nie rozmnożono go jeszcze w akwarium.

Pokarm: gatunek roślinożerny, w naturze żywi się glonami i roślinami wodnymi, uzupełniając swą dietę drobnymi skorupiakami, skąposzczetami, larwami owadów i małymi rybami. W akwarium należy podawać mu wysokiej jakości płatki roślinne, sałatę, szpinak, rzeżuchę, kapustę pekińską, roztarty mrożony groszek, obgotowaną marchewkę, kalafior i brokuły. Sporadycznie należy wzbogacać jadłospis ryb w białko, podając od czasu do czasu płatki pochodzenia zwierzęcego lub nieco mrożonego planktonu. (js)

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button