Encyklopedia

Dataniaides microlepis

Encyklopedia akwarystyczna

Tygrys syjamski

Pochodzenie: wody śródlądowe Azji (Tajlandia, Kambodża, Borneo i Sumatra). Gatunek spotykany w głębokich rzekach i jeziorach, a także na leśnych terenach zalewowych podczas pory deszczowej.

Opis: ciało wygrzbiecone i silnie dwubocznie spłaszczone, trójkątna głowa. Ubarwienie maskujące w „tygrysie” pasy. W naturze może osiągnąć 45–50 cm długości i ciężar 10 kg.

Charakterystyka: drapieżnik, pożerający niemal wszystkie zwierzęce organizmy, które znajdą się w pobliżu jego pyska. Dobrze czuje się w wodzie o pH w granicach 5,5–7,5 i o temperaturze 22–28°C.

Pokarm: ryba mięsożerna. Zjada filety i całe ryby, dżdżownice, kraby, krewetki i małże (w młodości larwy owadów, małe pierścienice i zooplankton). Dodatkowo może podgryzać rośliny. Podczas aklimatyzacji bywa wybredna pokarmowo.

Akwarium: konieczne duże i specjalnie duży zbiornik (np. o 2–3 m długości i 0,8 m głębokości). Gęsta obsada roślinna – nurzańce, kryptokoryny, bucephalandry i silne rośliny łodygowe. Światło przytłumione lub rozproszone (rośliny pływające – np. pistia). Jako dekoracji warto użyć korzeni i rozgałęzionych konarów. Może być trzymany w akwarium towarzyskim (z rybami podobnej wielkości, niewykazującymi zachowań terytorialnych) lub biotopowym (np. z dużymi przedstawicielami rodziny guramiowatych).

Uwagi: gatunek nierozmnażany w niewoli. Nieraz sprzedawany przez sklepy i hurtownie w postaci niewielkich, kilkucentymetrowych „rybek”. Z wiekiem może stać się agresywny wobec przedstawicieli własnego gatunku.

Opublikowano drukiem w Magazynie Akwarium nr 5/2017 (165).

Chcę zamówić prenumeratę
Chcę zamówić ten numer

Tagi
Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również

Close
Close