Ancistrus sp. potocznie zwany glonojadem

2,46 

Artykuł w pliku PDF o objętości 6 s. A4. Plik jest wysyłany po zatwierdzeniu wpłaty.

Fragment artykułu: Lucjan Madej: Ancistrus sp. potocznie zwany glonojadem. Opublikowano drukiem w Magazynie Akwarium nr 8/2009 (86).

Opracowanie składa się z dwóch koresponujących ze sobą artykułów:

  • Lucjan Madej: Ancistrus sp. potocznie zwany glonojadem. Magazyn Akwarium 8/2009,
  • Marek Szostek: Zbrojniki. Magazyn Akwarium 12/2009.

Ojczyzną zbrojnikowatych są wody słodkie Ameryki Południowej, najczęściej rzeki i potoki, w Andach spotyka się je nawet na wysokości 3000 m n.p.m. Najwięcej jednak gatunków żyje w dorzeczu Amazonki. Gatunki żyjące w wodach wolno płynących lub rozlewiskach mogą oddychać powietrzem atmosferycznym, połykając je. Funkcję narządu oddechowego pełni bogato unaczyniony żołądek lub jelito. Wszystkie zbrojnikowate odżywiają się pokarmem roślinnym, głównie glonami zeskrobywanymi za pomocą łopatkowatych zębów. Odżywiają się również próchniejącym drewnem oraz padłymi rybami i zwierzętami. Pokarm ten jest rozkładany w przewodzie pokarmowym przez symbiotyczne organizmy żyjące w ich jelicie.

Nota prawna © 2018 Pet Publications Sp. z o.o.
Zawartość udostępnianego pliku PDF jest wartością intelektualną chronioną prawem autorskim. Reprodukcja całości lub części zawartości pliku jest zabroniona bez pisemnej zgody firmy Pet Publications Sp. z o.o. Odbiorca publikacji ma prawo kopiować ją wyłącznie na urządzeniach, których jest właścicielem i na własny użytek.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Ancistrus sp. potocznie zwany glonojadem”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button