Hyphessobrycon amandae
Bystrzyk Amandy (bystrzyk karlik)
Pochodzenie: Ameryka Południowa – gatunek ten zamieszkuje rzekę Araguaia oraz jej dopływy.
Wielkość: dorasta zaledwie do 2,5 cm długości.
Akwarium: zadowala się nawet 30–litrowym akwarium, niezbyt silnie oświetlonym, z wydajnym, ale spokojnie pracującym filtrem. Wystrój zbiornika powinien być możliwie ciemny, aby podkreślał delikatne barwy ryb (ciemne tło, drobny żwirek bazaltowy, dekoracje wykonane z korzeni i kawałków drewna, lignitów i suchych liści). Akwarium powinno być częściowo zarośnięty miękkolistnymi roślinami. Wodę należy wzbogacić w garbniki. Powinna mieć temperaturę 24–28°C, twardość ogólną 5–12°dGH i odczyn pH 6,5–7,5. Należy dokonywać jej niewielkich, regularnych podmian.
Charakterystyka: ryba stadna, łagodna i towarzyska. Należy pielęgnować ją w grupach liczących co najmniej 6–8 szt. w towarzystwie innych małych ryb.
Opis: odznacza się charakterystycznym, pomarańczowo–brązowym kolorem zmieniającym się w zależności od nastroju ryby i warunków panujących w akwarium. Znajdujące się w dobrej kondycji bystrzyki Amandy mienią się i niemal świecą w ciemności. Przez ich powłoki brzuszne dobrze widoczny jest srebrzysty pęcherz pławny. Wzdłuż kręgosłupa ciągnie się nieco ciemniejsza, wyraźna, brązowo–czerwona linia. Dymorfizm płciowy zaznacza się stosunkowo subtelnie: samice są nieco większe od samców oraz – szczególnie w okresie poprzedzającym tarło – mają bardziej wypukłe brzuszki.
Pokarm: wszelkie drobne pokarmy suche i mrożone.
Rozmnażanie: do rozrodu najlepiej używać młodych ryb, jednak nie młodszych niż 12 miesięcy. Przed planowanym tarłem samce i samice powinny być rozdzielone na okres ok. 3 tygodni i bardzo intensywnie karmione, najlepiej żywym lub mrożonym pokarmem. Po tym okresie parę ryb należy połączyć ze sobą, umieszczając je w małym, nawet 30–litrowym akwarium z ciemnym podłożem i gęstymi, drobnolistnymi roślinami. Woda powinna mieć temperaturę ok. 28ºC i odczyn zbliżony do obojętnego oraz być możliwie miękka – zaleca się 2–6ºdGH. Ryby z reguły w ciągu 24 godzin przystępują do tarła (w przypadku, gdy przez trzy dni nic się nie dzieje, należy zestawić inną parę hodowlaną lub ponownie odseparować od siebie ryby na co najmniej 3 tygodnie). Po złożeniu ikry (zazwyczaj jest jej kilkadziesiąt sztuk) dorosłe ryby należy delikatnie odłowić, mogą bowiem zjadać własne jaja.
Larwy wykluwają się po 24 godzinach, zaś po dalszych 24–36 godzinach przekształcają się w narybek i rozpoczynają poszukiwanie pokarmu. W zasadzie jest to najtrudniejszy moment dla hodowcy, bowiem maleńkie, niemal mikroskopijne rybki wymagają w pierwszym okresie swego życia najdrobniejszego pokarmu, najlepiej żywych pierwotniaków. Zawczasu więc, planując rozmnażanie bystrzyków Amandy, należy założyć kilka alternatywnych hodowli karmowych. W braku pierwotniaków można próbować podawać płynne pokarmy dla narybku na bazie solowca lub „sok” z rozgniecionych rureczników, jednak wyniki hodowlane są wtedy na ogół dużo skromniejsze i spora część młodych ginie. Obficie i prawidłowo karmiony narybek rośnie dość szybko i już po 2–3 tygodniach można zacząć podawać mu świeżo wyklute larwy solowca, a później nawet suche, roztarte pokarmy w postaci zawiesiny wodnej. W wieku 3–4 miesięcy młode bystrzyki osiągają 12–15 mm długości i można wtedy bez obaw przenieść je do akwarium ogólnego, łącząc z innymi, niewielkimi rybami.
Opublikowano drukiem w Magazynie Akwarium nr 4/2015 (148).