Encyklopedia

Phenacogrammus interruptus (Boulenger, 1899)

Świecik kongijski, świecik kongolański, tetra z Konga

Pochodzenie: wody słodkie Afryki. Endemit, zamieszkujący dorzecze Kongo – w niskim i średnim biegu tej rzeki.

Opis: mieniący się fluorescencyjnymi odcieniami srebra, błękitu, oliwki, cytryny i pomarańczy przedstawiciel rzędu kąsaczokształtnych (Characiformes) i rodziny alestesowatych (Alestidae). Samce – dorodniejsze od samic, efektowniej ubarwione, mocniej dwubocznie spłaszczone, mające też dłuższe od nich płetwy – dorastają do 8 cm długości, podczas gdy samice – do 6 cm.

Charakterystyka: gatunek łatwy w utrzymaniu – ale po zapewnieniu odpowiednich warunków środowiskowych i wysokiej jakości wody. Świeciki kongijskie najlepiej trzymać w stadkach składających się przynajmniej z 5–7 osobników.

Pokarm: gatunek wszystkożerny, niesprawiający kłopotów żywieniowych. W naturze odżywia się małymi owadami i pierścienicami, skorupiakami, nie gardzi także materią organiczną i roślinną (glonami). W akwarium powinien być karmiony wieloskładnikowym pokarmem sztucznym wysokiej jakości (koniecznie ze spiruliną), a także mrożonkami (artemią, cyklopem, rozwielitką, larwą wodzienia).

Rozmnażanie: Po intensywnych zalotach samca, samica składa 100–300 ziaren ikry, które opadają na dno zbiornika. Larwy wylęgają się w przeciągu tygodnia (najczęściej po 6 dniach).

Akwarium: długi – ok. 120-centymetrowy – i dojrzały zbiornik, częściowo zarośnięty roślinami (anubiasy); dekoracje z korzeni; światło umiarkowane (można je rozproszyć, plasując na powierzchni wody rośliny pływające). Świeciki wymagają wody w zakresie 6,0–7,5 pH i twardości w przedziale 3–19 dH . Preferowana temperatura: 23–27°C. Woda musi być dobrze filtrowana, napowietrzana, o wyczuwalnym nurcie. Gatunek idealny do obsady zbiornika biotopowego (wycinek rzeki Kongo). Nadaje się także do akwarium towarzyskiego – np. z tęczankami – ale bojaźliwym rybom może podgryzać powłóczyste płetwy.

Opublikowano drukiem w Magazynie Akwarium nr 2/2017 (162).

Zapisz

Zapisz

Tagi
Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również

Close
Close