Encyklopedia

Trigonostigma espei

Encyklopedia akwarystyczna

Trigonostigma espei

Razbora espei

Pochodzenie: południowo – wschodnia Tajlandia i południowa Kambodża.

Wielkość: do 3 cm.

Akwarium: minimum 60 cm szerokości gęsto obsadzone roślinami, pH 5,0-7,0, twardość 5-12⁰dH, temperatura 23–28⁰C, z uwagi na możliwość wyskoczenia ryb z wody powinno być przykryte. Zaleca się także częściowe zacienienie toni wodnej za pomocą roślin pływających.

Charakterystyka: pierwotnie zaliczana do rodzaju Rasbora, jednak w roku 1999 na skutek badań systematycznych zaliczono ją wraz z czterema innymi gatunkami do nowo wyodrębnionego rodzaju Trigonostigma. Ryba stadna tworząca ławice, dlatego też należy ją trzymać w grupie liczącej minimum 6 sztuk. Nadaje się do akwarium towarzyskiego, nie jest agresywna. Z uwagi na niewielkie rozmiary może łatwo stać się łupem większych ryb. W warunkach naturalnych zamieszkuje wody kwaśne i miękkie, bogate w garbniki, analogicznie do amazońskich czarnych wód.

Opis: ciało bocznie spłaszczone w kolorze miedziano-pomarańczowym. Wybarwienie może posiadać różne stopnie nasycenia. Na boku czarno-granatowa plama stopniowo zwężająca się w kierunku nasady ogona.  W podobnym kolorze niemal pionowa krótka pręga przy pokrywie skrzelowej. Samce są smuklejsze oraz silniej ubarwione od samic, a wspomniana wyżej plama jest  ostrzej zarysowana.

Rozmnażanie: do przeprowadzenia rozmnażania zaleca się wodę miękką (1-5⁰dH), o pH 5,0-6,0 oraz   temperaturze w granicach 26-28⁰C. Konieczna jest obecność roślin o szerokich liściach (zwłaszcza z rodzaju Cryptocoryne), na których spodniej stronie ryby złożą ikrę. Po jej zapłodnieniu rodziców należy odłowić. Okres inkubacji zależny jest od temperatury wody, trwa do 48 godzin. Narybek karmić należy drobnym planktonem i larwami solowca.

Pokarm: płatki, granulaty, mrożonki, pokarm żywy dostosowany do niewielkiego rozmiaru otworu gębowego ryby.

Opublikowano drukiem w Magazynie Akwarium nr 4/2014 (138).

Chcę zamówić prenumeratę
Chcę zamówić ten numer

Tagi
Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również

Close
Close