ArtykułyEncyklopedia

Chilatherina bulolo

Encyklopedia akwarystyczna

Rodzina: Melanotaeniidae
Nazwa łacińska: Chilatherina bulolo  (Whitley, 1938)
Synonimy:  Centratherina bulolo Whitley, 1938; Chilatherina bulolo Allen, 1983.
Nazwa polska: taczanka bulolo
Nazwa angielska: Bulolo Rainbowfish


Opis
Osobniki dorosłe są na całym ciele koloru srebrzystobłękitnego, błękitnego z czarnymi prążkami na górnej i dolnej krawędzi płetwy ogonowej. Gatunek przypomina Chilatherina crassispinosa, ale ma większą i bardziej tępo zakończoną głowę, większe oczy i krótszą pierwszą płetwę grzbietową. Jest również bardziej wysmukła.

Występowanie
Znane jedynie w kilku miejscach rozsianych w systemach rzecznych rzek Markham i Ramu w północno-wschodniej Papui Nowej Gwinei. Były odławiane w strumieniach Erap, Sake, Bulolo i Whege.

Środowisko
Strumienie u podnóża gór z wartkim prądem i żwirowym dnem o temperaturze wody w granicach 24-28°C i pH wynoszącym 7,5-8,5.


Biologia
Ciało wysmukłe i pionowo spłaszczone, które z wiekiem nieznacznie się wygrzbieca. Samce zwykle większe od samic i bardziej wygrzbiecone. Płetwy grzbietowe położone bardzo blisko siebie. Pierwsza dużo mniejsza od drugiej. U dorosłych samców pierwsza płetwa grzbietowa jest wyższa od drugiej. Gdy ryba jest w stresie, pierwsza płetwa grzbietowa zachodzi na początek drugiej. Samice mają mniejsze i bardziej zaokrąglone płetwy grzbietową i odbytową. Ryba dorasta do 10 centymetrów, ale zwykle nie przekracza 8.  Gatunek mięsożerny, żywiący się głównie owadami, larwami owadów i małymi skorupiakami wodnymi. Od czasu do czasu uzupełnia dietę glonami i opadłymi fragmentami roślin. Treść żołądkowa dziko złowionych osobników zawierała resztki owadów, w tym mrówek oraz glony zeskrobywanie z kamieni.

Uwagi
Żywe okazy zostały odłowione i sprowadzone do Australii w roku 1978, ale nie przyjęły się na rynku akwarystycznym.

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również
Close
Back to top button