Krewetki Atya gabonensis
Chcę zamówić prenumeratę
Chcę zamówić ten numer
Napiszcie coś o Atya gabonensis, bardzo mi się podoba czarna odmiana.
Krewetki Atya gabonensis, zwane „krewetkami gabońskimi”, to tak naprawdę kilka różnych gatunków bardzo podobnych do siebie, dlatego zwykle branych za jeden gatunek. Pochodzą one z zachodniej Afryki oraz wschodnich części Ameryki Południowej. Należą do tzw. krewetek filtrujących, wyłapujących zawieszone w wodzie i poruszające się wraz z prądem wody cząsteczki pokarmu za pomocą specjalnie przystosowanych, pierwszych dwóch par przednich odnóży przypominających miotełki czy parasolki.
Są prawdziwymi gigantami wśród słodkowodnych krewetek – dorastają nawet do kilkunastu centymetrów długości – średnio ok. 13-15 cm. Ich barwa jest zróżnicowana – od jasnej, kremowej przez zielonkawą, niebieskawą, brunatną aż do wspomnianej przez Pana – czarnej. Mimo ogromnych, jak na krewetki, rozmiarów, jest to całkowicie niegroźny gatunek niestanowiący niebezpieczeństwa dla innych mieszkańców akwarium. Są zwierzętami lubiącymi własne towarzystwo, dlatego najlepiej, jeśli w akwarium będzie mieszkało co najmniej kilka osobników. Mimo dość małej ruchliwości, należy zapewnić im spory zbiornik, minimum 150 litrów – wymagają tego duże rozmiary skorupiaków.
Warunki wodne nie należą do wygórowanych i łatwo odtworzyć je w warunkach domowych. Odczyn wody powinien mieścić się w przedziale 6,5-7,5; temperatura 23-28˚C, zaś jeśli chodzi o twardość, to rozpiętość przedziału jest duża – mogą żyć w wodzie zarówno miękkiej, jak i w średnio twardej. Akwarium należy wyposażyć w wydajny filtr, który wprawia wodę w widoczny ruch umożliwiający krewetkom wychwytywanie pokarmu z wody.
Ponadto zbiornik należy wyposażyć w kryjówki dla krewetek, ponieważ te lubią się w nich chować – mogą to być zarówno korzenie, kamienie, jak i sztuczne elementy jak rurki PCV, gliniane doniczki itp., oraz dużą ilość roślin wodnych. Krewetki filtrujące, mimo swoich umiejętności wychwytywania pokarmu w postaci przypadkowych drobin zawieszonych w wodzie, należy właściwie karmić.
Najlepszym pokarmem dla tych skorupiaków jest plankton zarówno roślinny, jak i zwierzęcy, wkraplany w strumień wody wylatujący z filtra. Bardzo lubią też pokarm dla narybku, tzw. „pył” suchego pokarmu. Zwykły pokarm płatkowany również może być dobry, pod warunkiem jego pokruszenia na jak najmniejsze drobinki. Z innych pokarmów znakomite mogą być larwy solowca, rozwielitki, wrotki czy oczliki.
Niestety krewetki te nie rozmnażają się w akwarium – są organizmami migrującymi w naturze do ujść rzek wpadających do morza w celu złożenia jaj, z których to wyklute larwy po wielu etapach rozwoju wracają do wód słodkich. Nie przeszkadza to jednak w hodowli tego ciekawego gatunku, który to jest wdzięcznym obiektem obserwacji w akwarium.
Karol Kopeć
Fot. Darek Firlej. Atya gabonensis
Opublikowano drukiem w Magazynie Akwarium nr 4/2016 (157).