ArtykułyEncyklopedia

Leporinus fasciatus

Encyklopedia akwarystyczna

Leporinus fasciatus

Pochodzenie: Ameryka Południowa, dorzecze Amazonki. Zamieszkuje odcinki rzek o kamienistym dnie i silnym prądzie wody.

Wielkość: do 30 cm długości.

Akwarium: min. 400 l pojemności i 150 cm długości, szczelnie przykryte (ryby są bardzo ruchliwe i wyskakują ze zbiornika!). Dno pokryte żwirem i otoczakami. Dekoracje z korzeni i kawałów drewna. Sadzenie roślin raczej mija się z celem, bowiem ryba będzie je zjadać. Można próbować sadzić paprocie (bolbitis, mikrozorium) i mchy, które, ze względu na mierne walory smakowe, na ogół są niechętnie zjadane. W zbiorniku należy zainstalować bardzo wydajny system filtracyjny powodujący wyraźny ruch wody naśladujący środowisko wartko płynącej rzeki. Konieczna będzie również grzałka. Zalecane parametry wody: temp. 22-26ºC, twardość ogólna do 18ºdGH, pH 6,0-7,5, konieczne regularne obfite podmiany.

Charakterystyka: łagodna i towarzyska ryba stadna. Należy pielęgnować grupę osobników. W tym samym akwarium można pielęgnować inne średnie i duże ryby o podobnych wymaganiach. Należy jedynie unikać łączenia wyrośniętych osobników z małymi rybkami (poniżej 5 cm długości), które mogłyby zostać potraktowane jako uzupełnienie diety.

Opis: ciało wrzecionowate, lekko bocznie spłaszczone pokryte naprzemiennie ułożonymi dość szerokimi cytrynowożółtymi i czarnymi pionowymi pręgami. Płetwy niemal przezroczyste. Dymorfizm płciowy nie występuje.

Rozmnażanie: w naturze przystępuje do tarła od grudnia do maja. Przypuszczalnie nie rozmnożono go jeszcze w akwarium.

Pokarm: gatunek roślinożerny, w naturze żywi się glonami i roślinami wodnymi, uzupełniając swą dietę drobnymi skorupiakami, skąposzczetami, larwami owadów i małymi rybami. W akwarium należy podawać mu wysokiej jakości płatki roślinne, sałatę, szpinak, rzeżuchę, kapustę pekińską, roztarty mrożony groszek, obgotowaną marchewkę, kalafior i brokuły. Sporadycznie należy wzbogacać jadłospis ryb w białko, podając od czasu do czasu płatki pochodzenia zwierzęcego lub nieco mrożonego planktonu. (js)

Tagi
Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close
Close