Encyklopedia

Nautilus sp.

Encyklopedia akwarystyczna

Łodzik (Nautilus sp.)

Pochodzenie: zamieszkują morza i oceany wokół Australii, Indonezji i Filipin. Żyją na głębokości 200-600 m. Stanowią „żywe skamieniałości”, bowiem w niezmienionej formie zamieszkują ziemię od niemal 500 milionów lat.

Wielkość: u żyjących obecnie gatunków muszla osiąga do 20 cm średnicy, zaś masa ciała dochodzi do 0,5 kg (wymarłe gatunki osiągały odpowiednio do 50 cm i 3 kg).

Zbiornik: zwierzęta te można z powodzeniem hodować w obszernym akwarium morskim, choć wymagają specyficznych warunków: chłodnej (18-20ºC), idealnie czystej wody i symbolicznego oświetlenia (światło błękitne, np. diody LED). W akwarium konieczna jest chłodziarka i bardzo wydajnie pracujący odpieniacz. Ze względu na rzadkość występowania, wysokie wymagania oraz mało aktywny tryb życia najczęściej eksponowane bywają w oceanariach oraz wystawowych akwariach publicznych.

Charakterystyka: zwierzę drapieżne, poluje na ryby i bezkręgowce. Z racji na jego specyficzne wymagania nie stanowi to jednak przeszkody, ponieważ i tak potrzebuje oddzielnego zbiornika gatunkowego.

Opis: ten charakterystyczny głowonóg posiada muszlę zewnętrzną do złudzenia przypominającą „domki” ślimaków. Ma ona barwę białą, brązową lub czerwoną. Kształtem przypomina muszlę naszego rodzimego zatoczka. Przez jej wnętrze przebiega szereg komór połączonych cienkim przewodem, tzw. syfonem. Narząd ruchu stanowi 75-95 ramion pozbawionych typowych dla ośmiornic przyssawek. Służą one jednocześnie do chwytania potencjalnej zdobyczy, którą stanowią małe ryby i mięczaki; nie gardzą również padliną.  Do rozdrabniania pokarmu służy łodzikom długi szorstki język pokryty rzędami zębów. Zwierzęta te oddychają za pomocą dwóch par skrzeli, zaś ich krew jest tłoczona przez serce składające się z komory i dwóch par przedsionków..

Rozmnażanie: nie rozmnaża się w niewoli.

Pokarm: żywe lub mrożone ryby, filety rybne, krewetki, mięczaki. (js)

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również
Close
Back to top button