Encyklopedia

Salvinia natans

Encyklopedia akwarystyczna

Salwinia pływająca (Salvinia natans)

Pochodzenie: dość rzadka, najłatwiej można natknąć się na nią na południowym zachodzie Polski w stojących lub wolno płynących wodach.

Opis: składa się z owalnych, pokrytych delikatnymi włoskami liści pływających po powierzchni wody oraz pierzastych pęczków korzeni. Liście osiągają średnicę do 3 cm. Rozrastając się łączą się ze sobą i tworzą pędy do 10 cm długości. Jest to roślina jednoroczna, zimą najczęściej zanika (zimuje w formie zarodników).

Warunki uprawy: kluczem do sukcesu w uprawie jest bardzo silne oświetlenie, najlepiej słoneczne lub przy pomocy lamp metalohalogenkowych. Między powierzchnią wody a pokrywą lub szybą nakrywową musi być co najmniej 10 cm wolnej przestrzeni. Uwaga! Salwinia nie znosi spadających na nią kropel wody! Jej delikatne liście w kontakcie z nimi niszczeją, żółkną, brunatnieją i zamierają. Z tego samego względu paprocie te nie znoszą zbyt silnego falowania powierzchni wody (liście mogą wtedy gnić od nasady). W pomieszczeniach dobre efekty daje uprawa w akwariach otwartych, tj. nie przykrytych. Parametry fizykochemiczne wody są bez znaczenia, jedynie jej temperatura nie powinna przekraczać 21°C.

Rozmnażanie: poprzez łatwo tworzące się rozłogi – w korzystnych warunkach rozmnaża się bardzo szybko, pokrywając gęstą warstwą całą powierzchnię zbiornika.

Wykorzystanie: niezwykle dekoracyjna roślina pływająca do akwariów z rybami preferującymi niższe temperatury wody (np. neony Innesa), zwłaszcza zbiorników otwartych, akwaterrariów i paludariów. Jej korzenie stanowią ulubione miejsce tarła oraz schronienia narybku wielu gatunków ryb. Doskonale nadaje się również do stawów ogrodowych, gdzie często rozrasta się latem do tego stopnia, że trzeba regularnie usuwać jej nadmiar.

Uwagi: gatunek znajdujący się w Polsce pod ochroną ścisłą – zabronione jest jego pozyskiwanie na stanowiskach naturalnych. Znajduje się również na Czerwonej Liście w kategorii gatunków narażonych na wymarcie. (js)

Tagi
Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również
Close
Back to top button
Close
Close