Encyklopedia

Scatophagus argus

Encyklopedia akwarystyczna

Argus (Scatophagus argus)

Pochodzenie: pochodzi z wybrzeży regionu indopacyficznego. Zamieszkuje wody słodkie, słonawe i słone Sri Lanki, Indonezji, Filipin, Taiti, Nowej Gwinei i Australii.

Wielkość: dorasta do 30 cm długości, w akwarium przeważnie pozostaje jednak znacznie mniejszy.

Akwarium: co najmniej 300 l pojemności. Jako podłoże dobrze sprawdza się gruby piasek lub żwir koralowy, zaś jako dekoracje – kamienie, fragmenty skał, kawałki bambusa, korzenie, rurki ceramiczne. Ponieważ argusy są częściowo roślinożerne, wprowadzanie do akwarium roślin wiąże się z ryzykiem ich permanentnego uszkadzania. Należy wybierać gatunki odporne takie jak niektóre zwartki, strzałki, tatarak japoński, krynia tajska. Oświetlenie zbiornika powinno być stosunkowo silne, koniecznie trzeba go też szczelnie przykryć, bowiem spłoszone lub zaniepokojone ryby mogą próbować z niego wyskakiwać. Niezbędny jest duży, bardzo sprawnie działający filtr z pojemnym złożem biologicznym. Woda: temperatura 22-28°C. Na każde 10l wody trzeba dodać ok. 3-4 czubatych łyżeczek soli morskiej. Pozostałe parametry fizykochemiczne nie mają większego znaczenia. Uwaga! Argusy są bardzo wrażliwe na obecność w wodzie związków rozkładu białek, czyli azotanów, azotynów i amoniaku. Warto regularnie sprawdzać zawartość tych substancji przy pomocy dostępnych w handlu testów. Trzeba dokonywać regularnych podmian wody w ilości ok. 25% zawartości akwarium tygodniowo.

Charakterystyka: ryby stadne i towarzyskie, najlepiej pielęgnować grupę złożoną z co najmniej 6-10 sztuk. Można łączyć je z innymi łagodnymi rybami wymagającymi podobnych warunków.

Opis: odznacza się silnie spłaszczonym, wysokim, łopatowatym ciałem. Młode osobniki posiadają jasnobrunatne boki pokryte deseniem złożonym z ciemnych pasów i plamek. Płetwy są niewielkie, żółtobrązowego koloru. Z wiekiem, niestety, wzór ten częściowo rozmywa się. Okazy dorosłe mają jednolicie srebrzyste ciało z ciemnymi, lekko zatartymi plamkami. Znany jest też podgatunek Scatophagus argus atromaculatus (sprzedawany niekiedy jako „Scatophagus rubrifrons”), występujący w wodach Sri Lanki, Nowej Gwinei i Australii, który zachowuje młodzieńcze barwy. Dymorfizm płciowy przypuszczalnie nie występuje.

Rozmnażanie: nie rozmnaża się w akwarium.

Pokarm: ryby wszystkożerne. Chętnie zjadają niemal każdy rodzaj pokarmu żywego lub mrożonego, począwszy od grubszego planktonu, poprzez larwy owadów, gamarusa, kryla, skończywszy na małżach i krewetkach. Po przyzwyczajeniu przyjmują również sztuczne karmy w płatkach i granulkach. W menu tych ryb nie powinno zabraknąć dużej ilości pokarmu roślinnego w postaci parzonych liści sałaty, siekanego zielonego groszku, szpinaku (również mrożonego) czy zawierających spirulinę suchych płatków. (js)

Tagi
Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również
Close
Back to top button
Close
Close