ArtykułyEncyklopedia

Ancistrus sp.

Encyklopedia akwarystyczna

Ancistrus sp. (L144)

Pochodzenie: zamieszkuje rzeki i strumienie na terenie Paragwaju.

Wielkość: do 11 cm długości.

Akwarium: min. 150 l pojemności, szczelnie przykryte i niezbyt jasno oświetlone. Dno powinno być wyłożone grubym piaskiem lub drobnym żwirem o okrągłych, nie kaleczących ziarnach. Konieczne są kryjówki między fragmentami skał oraz wśród kawałków drewna. Akwarium powinno być, przynajmniej częściowo, obficie zarośnięte. Ryby te preferują nieco chłodniejszą wodę o temperaturze 21-23ºC. Zalecana twardość do 16ºdGH i pH w granicach 6,5-7,5.

Charakterystyka: ryby spokojne i towarzyskie. Agresywne wobec siebie mogą być jedynie dorosłe samce, a wobec innych ryb – rodzice strzegący ikry. Stosunkowo wytrzymały i odporny gatunek zalecany dla początkujących hodowców ryb zbrojnikowatych.

Opis: wyglądem przypomina dobrze znaną albinotyczną odmianę zbrojnika niebieskiego, odróżniają go jednak od niej czarne oczy. Posiada brzusznie spłaszczone ciało z wypukłym grzbietem i dwiema płetwami grzbietowymi. Płetwa ogonowa krótka i nieco romboidalna. Ciało ma barwę od jasnożółtą do kremowej, niemal jednolitą. U dorosłych osobników występuje wyraźnie widoczny dymorfizm płciowy – samce mają „zarost” w postaci gęstych wyrostków w kształcie litery „Y” widocznych na przedniej części głowy.

Rozmnażanie: dość łatwo mnoży się w akwarium, zwłaszcza jeśli woda jest stosunkowo miękka. Stymulację do tarła stanowi duża podmiana wody na odrobinę chłodniejszą mającą imitować początek pory deszczowej. Para ryb składa ikrę w kryjówce, np. skalnej grocie lub rurce ceramicznej. Ikrą i młodymi opiekuje się samiec. Narybek wykluwa się po ok. 5 dniach i posiada duże woreczki żółtkowe. Po dalszych 5-7 dniach młode opuszczają schronienie i zaczynają pływać w poszukiwaniu pokarmu. Należy podawać im warzywa oraz tabletki dla zbrojników. Zwykle w miocie bywa do 40 szt. narybku. Młode są początkowo białawe, zaś właściwe dla osobników dorosłych żółte ubarwienie uzyskują po ok. 4 tygodniach.

Pokarm: dieta powinna składać się głównie z produktów roślinnych: surowych i gotowanych warzyw (sałata, szpinak, kalafior, brokuł, ogórek, dynia, cukinia, melon), mrożonek roślinnych (groszek, szpinak) oraz sztucznych pokarmów najlepiej w formie tabletek roślinnych z dużą zawartością spiruliny. Sporadycznie raz lub dwa razy w tygodniu można podać lekkostrawny pokarm zwierzęcy taki jak mrożony wodzień, plankton, gammarus lub kryl. (ir)

Tagi
Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również

Close
Back to top button
Close
Close