ArtykułyEncyklopedia

Ancistrus sp.

Encyklopedia akwarystyczna

Ancistrus sp. (L144)

Pochodzenie: zamieszkuje rzeki i strumienie na terenie Paragwaju.

Wielkość: do 11 cm długości.

Akwarium: min. 150 l pojemności, szczelnie przykryte i niezbyt jasno oświetlone. Dno powinno być wyłożone grubym piaskiem lub drobnym żwirem o okrągłych, nie kaleczących ziarnach. Konieczne są kryjówki między fragmentami skał oraz wśród kawałków drewna. Akwarium powinno być, przynajmniej częściowo, obficie zarośnięte. Ryby te preferują nieco chłodniejszą wodę o temperaturze 21-23ºC. Zalecana twardość do 16ºdGH i pH w granicach 6,5-7,5.

Charakterystyka: ryby spokojne i towarzyskie. Agresywne wobec siebie mogą być jedynie dorosłe samce, a wobec innych ryb – rodzice strzegący ikry. Stosunkowo wytrzymały i odporny gatunek zalecany dla początkujących hodowców ryb zbrojnikowatych.

Opis: wyglądem przypomina dobrze znaną albinotyczną odmianę zbrojnika niebieskiego, odróżniają go jednak od niej czarne oczy. Posiada brzusznie spłaszczone ciało z wypukłym grzbietem i dwiema płetwami grzbietowymi. Płetwa ogonowa krótka i nieco romboidalna. Ciało ma barwę od jasnożółtą do kremowej, niemal jednolitą. U dorosłych osobników występuje wyraźnie widoczny dymorfizm płciowy – samce mają „zarost” w postaci gęstych wyrostków w kształcie litery „Y” widocznych na przedniej części głowy.

Rozmnażanie: dość łatwo mnoży się w akwarium, zwłaszcza jeśli woda jest stosunkowo miękka. Stymulację do tarła stanowi duża podmiana wody na odrobinę chłodniejszą mającą imitować początek pory deszczowej. Para ryb składa ikrę w kryjówce, np. skalnej grocie lub rurce ceramicznej. Ikrą i młodymi opiekuje się samiec. Narybek wykluwa się po ok. 5 dniach i posiada duże woreczki żółtkowe. Po dalszych 5-7 dniach młode opuszczają schronienie i zaczynają pływać w poszukiwaniu pokarmu. Należy podawać im warzywa oraz tabletki dla zbrojników. Zwykle w miocie bywa do 40 szt. narybku. Młode są początkowo białawe, zaś właściwe dla osobników dorosłych żółte ubarwienie uzyskują po ok. 4 tygodniach.

Pokarm: dieta powinna składać się głównie z produktów roślinnych: surowych i gotowanych warzyw (sałata, szpinak, kalafior, brokuł, ogórek, dynia, cukinia, melon), mrożonek roślinnych (groszek, szpinak) oraz sztucznych pokarmów najlepiej w formie tabletek roślinnych z dużą zawartością spiruliny. Sporadycznie raz lub dwa razy w tygodniu można podać lekkostrawny pokarm zwierzęcy taki jak mrożony wodzień, plankton, gammarus lub kryl. (ir)

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button