Materiał mikroskopowy ilustrujący artykuł Michaliny Pączkowskiej pt. Co jedzą ryby? Biologia rybiego pokarmu. Opublikowano drukiem w Magazynie Akwarium 2/2024 (205).
[fragment artykułu]Niemal przejrzyste ciało o gęstości zbliżonej do wody jest prawie niedostrzegalne w świetle mikroskopu – to szklarka, larwa wodzienia. Wodzień to określenie owadów z rzędu muchówek nalężących do rodzaju Chaoborus, zwanych też białą larwą komara. Postaci dorosłe tych owadów rzeczywiście przypominają komary, z tą jednak różnicą, że samice nie kłują i nie odżywiają się krwią. Wodzienie mają ciekawą biologię, ich rozwój obejmuje cztery stadia larwalne, każde z nich może trwać od kilku dni do kilku miesięcy – poszczególne stadia mogą ulec wydłużeniu lub skróceniu w zależności od warunków klimatycznych. To tak, jakby nasze dzieciństwo dało się wydłużyć lub skrócić w zależności od tego, czy jest słonecznie i można wspaniale spędzić czas na zewnątrz, a w sytuacji gdy pada deszcz – uznajemy, że nic ciekawego już się nie wydarzy i szybko przechodzimy do etapu nastoletniego.
Nie do końca wiadomo, czy zmiany u wodzienia są indukowane przez wysokość temperatury, wilgotność czy może połączenie obu wskaźników. Są jednak pewne ramy przemian – ostatnie, czwarte stadium larwalne, z którego powstaje poczwarka na przełomie kwietnia i maja, a około miesiąc później wylatuje postać dorosła. Imago żyją zaledwie kilka dni, podczas których żywią się nektarem, kopulują w powietrzu podczas lotu i składają jaja do wody. Z jaj wykluwają się larwy pierwszego typu, przechodzą przez kolejne stadia – do czwartego, by w tej postaci przezimować na dnie zbiornika.