ArtykułyEncyklopedia

Tilapia buttikoferi

Encyklopedia akwarystyczna

Tilapia buttikoferi

Pochodzenie: dolne odcinki uchodzących do Atlantyku rzek Afryki Zachodniej od Geba i Corubal w Guinea-Bissau po St. John River w Liberii.

Wielkość: do 31 cm długości.

Akwarium: min. 400 l pojemności i 150 cm długości, dobrze przykryte. Konieczne jest umiarkowane oświetlenie, ogrzewanie (ze względu na rozmiary ryby zaleca się stosowanie grzałek wykonanych z tworzyw sztucznych lub zabezpieczenie ich przed potłuczeniem) i bardzo wydajna filtracja. Podłoże powinna stanowić gruba warstwa dobrze przepłukanego żwiru, zaś dekoracje duże korzenie i kamienie. Należy je dobrze zabezpieczyć, bowiem ryba z upodobaniem kopie w podłożu, zaś – ze względu na swe rozmiary – potrafi przesuwać nawet ciężkie dekoracje. Z roślin lepiej zrezygnować, ponieważ prawie na pewno zostaną wyrwane. Zalecane parametry wody: temp. 23-25ºC, twardość ogólna do 18ºdGH, pH 6,5-7,0. Konieczne obfite, regularne pomiany.

Charakterystyka: osobniki młode są dość towarzyskie, ale z wiekiem zaczynają traktować inne ryby jako pokarm. Najlepiej pielęgnować je pojedynczo lub w dobranych parach z innymi dużymi rybami o podobnych wymaganiach.

Opis: okazała pielęgnica o wysokim, silnie wygrzbieconym, bocznie spłaszczonym ciele i dużej, wachlarzowatej płetwie ogonowej. Ubarwienie ciała bardzo charakterystyczne: składa się z naprzemiennie ułożonych pionowych, lekko skośnych szaroniebieskich i brudnożółtych pasów. Samce są większe i masywniejsze od samic.

Rozmnażanie: z obserwacji w naturze wynika, że ikra składana jest w zagłębieniu wykopanym w podłożu i występuje troskliwa opieka rodzicielska. O rozmnażaniu tego gatunku w warunkach akwariowych wiadomo jednak stosunkowo niewiele.

Pokarm: ryba wszystkożerna z przewagą pokarmu pochodzenia zwierzęcego. Chętnie zjada żywe i mrożone larwy owadów, dżdżownice, kawałki chudego mięsa, małe rybki, a także wszelkie suche pokarmy. Koniecznie należy podawać jej również karmę roślinną: parzoną sałatę, mrożony groszek, mrożony szpinak. Ryba bardzo żarłoczna, wymaga dużych ilości pożywienia. (js)

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button