Artykuły

Witold Sosnowski: Rozmnażanie błazenków – hodowla fitoplanktonu

AKWARYSTYKA MORSKA

Chcę zamówić prenumeratę
Chcę zamówić ten numer

Rozmnażanie błazenków – hodowla fitoplanktonu

[fragment artykułu: Witold Sosnowski: Rozmnażanie błazenków – hodowla fitoplanktonu]

Aby odnieść sukces w odchowie larw błazenków, należy się do tego procesu odpowiednio przygotować. Najważniejszym krokiem jest przygotowanie kultur fitoplanktonu – idealnie do tego celu nadają się Nannochloropsis sp. i Izochrysis gabana oraz wrotka z rodzaju Brachionus sp.

Warto poćwiczyć hodowlę Nannochloropsis długo przed planowaną akcją odchowu larw, gdyż z doświadczenia wiem, że najsłabszym ogniwem przy odchowie larw jest właśnie nieoczekiwany brak „zielonej wody”. Metoda hodowli jest banalnie prosta, jednak wymaga utrzymania czystości, wręcz sterylności zarówno podczas przygotowania, jak i później, podczas jakichkolwiek manipulacji ze strony akwarysty.

W celu założenia kultury fitoplanktonu musimy nabyć hodowlę zarodową, którą następnie rozcieńczamy w stosunku 1:3 ze świeżo przygotowaną solanką i umieszczamy w odkażonym alkoholem pojemniku. Najczęściej hodowany gatunek mikroglonów Nannochloropsis sp. jest gatunkiem euryhalinowym oraz eurytermalnym, co oznacza, że toleruje szeroki wachlarz zarówno zasolenia, jak i temperatury wody (0–36 ppt, 20–30°C).

Najrozsądniejszym rozwiązaniem wydaje się przygotowanie solanki o parametrach zbliżonych do tych, które mamy w akwarium, aby wlewając fitoplankton do pojemnika z delikatnymi larwami nie zmieniać gwałtownie zasolenia wody. Do tak przygotowanej hodowli dodajemy pożywki F/2 w ilości 0,3–1ml/l hodowli (jeśli chcemy nasze fito spożytkować w ciągu kilku dni, należy raczej trzymać się tej niższej wartości). Procedurę uzupełniania pożywki należy powtarzać co cztery dni.
Fot. Jacek Klonowicz

[Pełny tekst artykułu w wersji drukowanej lub cyfrowej czasopisma]

Opublikowano drukiem w Magazynie Akwarium nr 2/2018 (168).
Tagi
Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close