ArtykułyPorady

Zakładanie akwarium. Kawałek mięsa – sposób na przyrost bakterii?

Porady akwarystyczne

Witam Szanowna Redakcjo,
niedawno na jednym z akwarystycznych forów internetowych natrafiłem na informację, że, aby przyśpieszyć rozwój bakterii nitryfikacyjnych w nowo zakładanym akwarium, wystarczy wrzucić kawałek mięsa, które, jak to zostało ujęte, będzie pożywką dla wyżej wymienionych bakterii i będzie wspomagać ich rozwój. Ja akwarystyką zajmuje się od kilku lat, ale przyznam, że pierwszy raz spotykam się z taką sugestią.
Chciałbym bardzo prosić o odniesienie się do tej informacji i o odpowiedź, czy rzeczywiście wrzucenie kawałka mięsa do akwarium wspomaga rozwój bakterii nitryfikacyjnych?
Pozdrawiam serdecznie,
Michał K.

Wkładanie kawałka mięsa do nowo zakładanego akwarium w niektórych kręgach akwarystów faktycznie było niegdyś polecane jako sposób na przyspieszenie dojrzewania zbiornika. Do pewnego stopnia rzeczywiście ma to sens. Aby bakterie nitryfikacyjne mogły się rozwinąć w wodzie, muszą bowiem pojawić się związki azotowe (amoniak) stanowiące pożywkę dla tych organizmów. W przypadku, gdy w nowym zbiorniku nie ma jeszcze ryb, amoniaku może być zbyt mało. Dlatego dawniej rekomendowano sztuczne zwiększenie jego ilości poprzez umieszczenie w zbiorniku źródła białka, np. właśnie kawałeczka surowego mięsa, lub wsypanie odrobiny pokarmu. Obecnie znacznie lepiej i bezpieczniej posłużyć się do tego celu specjalistycznymi preparatami akwarystycznymi. Wiele firm oferuje tzw. symbiotyki, czyli preparaty bakteryjne wraz z pożywką (szczepy bakterii znajdują się w jednej ampułce czy też fiolce, zaś druga wypełniona jest pożywką dla nich – najczęściej odpowiednio dobranym alkoholem). Rozwiązanie takie jest znacznie bezpieczniejsze i pozwala w krótkim czasie zbudować w akwarium odpowiednią biotę bakteryjną, czyli zainicjować naturalne procesy samooczyszczania się wody akwariowej.

Redakcja MA

Tagi
Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również

Close
Back to top button
Close
Close