ArtykułyPorady

Zakładanie akwarium. Kawałek mięsa – sposób na przyrost bakterii?

Porady akwarystyczne

Witam Szanowna Redakcjo,
niedawno na jednym z akwarystycznych forów internetowych natrafiłem na informację, że, aby przyśpieszyć rozwój bakterii nitryfikacyjnych w nowo zakładanym akwarium, wystarczy wrzucić kawałek mięsa, które, jak to zostało ujęte, będzie pożywką dla wyżej wymienionych bakterii i będzie wspomagać ich rozwój. Ja akwarystyką zajmuje się od kilku lat, ale przyznam, że pierwszy raz spotykam się z taką sugestią.
Chciałbym bardzo prosić o odniesienie się do tej informacji i o odpowiedź, czy rzeczywiście wrzucenie kawałka mięsa do akwarium wspomaga rozwój bakterii nitryfikacyjnych?
Pozdrawiam serdecznie,
Michał K.

Wkładanie kawałka mięsa do nowo zakładanego akwarium w niektórych kręgach akwarystów faktycznie było niegdyś polecane jako sposób na przyspieszenie dojrzewania zbiornika. Do pewnego stopnia rzeczywiście ma to sens. Aby bakterie nitryfikacyjne mogły się rozwinąć w wodzie, muszą bowiem pojawić się związki azotowe (amoniak) stanowiące pożywkę dla tych organizmów. W przypadku, gdy w nowym zbiorniku nie ma jeszcze ryb, amoniaku może być zbyt mało. Dlatego dawniej rekomendowano sztuczne zwiększenie jego ilości poprzez umieszczenie w zbiorniku źródła białka, np. właśnie kawałeczka surowego mięsa, lub wsypanie odrobiny pokarmu. Obecnie znacznie lepiej i bezpieczniej posłużyć się do tego celu specjalistycznymi preparatami akwarystycznymi. Wiele firm oferuje tzw. symbiotyki, czyli preparaty bakteryjne wraz z pożywką (szczepy bakterii znajdują się w jednej ampułce czy też fiolce, zaś druga wypełniona jest pożywką dla nich – najczęściej odpowiednio dobranym alkoholem). Rozwiązanie takie jest znacznie bezpieczniejsze i pozwala w krótkim czasie zbudować w akwarium odpowiednią biotę bakteryjną, czyli zainicjować naturalne procesy samooczyszczania się wody akwariowej.

Redakcja MA

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button